روزنامه نگاری

بایگانی
  • ۰
  • ۰

روزنامه نگاری برای توسعه

اگر ترکیب انواع روزنامه نگاری عینی، تحقیقی، انتقادی و تشریحی را به اختصار، روزنامه نگاری توسعه نام نهیم، این روزنامه نگاری، یعنی استفاده از تمام مهارت ها و فنون این حرفه، به صورتی که مخاطبان، نه تنها از وقوع رویدادهای توسعه آگاهی می یابند، بلکه از علت، چگونگی و نحوه اجرای برنامه ها نیز برخوردار می شوند.

بدیهی است، لازمه چنین روزنامه نگاری ای، علاوه بر داشتن استقلال حرفه ای، آگاهی، تخصّص و مهارت های گوناگون این حرفه را نیز طلب می کند.

زمان پیدایش مفاهیم روزنامه نگاری توسعه و اخبار توسعه، دقیقاً روشن نیست؛ ولی می توان ریشه های آن را مرتبط به برنامه های توسعه در فیلیپین در اواسط دهه 1960 دانست. در آن زمان، به روزنامه نگاران فیلیپینی توصیه شد که در نحوه ارائه گزارش های مربوط به توسعه، بخصوص موضوعات اقتصادی، تجدید نظر کنند.

ویژگی های مهم نظریه روزنامه نگاری برای  توسعه را می توان چنین توصیف کرد:

1 روزنامه نگاری برای توسعه باید با پذیرش اصول توسعه، در راستای سیاست های ملی، آن را به اجر درآورند.

2 . روزنامه نگاری برای توسعه می تواند با توجه به اولویت های اقتصادی و نیازهای توسعه ای جامعه محدود گردد.

3 . روزنامه نگاری برای توسعه باید در ارائه خبر و اطلاعات برای پیوند بین کشورهای در حال توسعه که از جنبه های جغرافیایی، فرهنگی و سیاسی با یکدیگر نزدیکی دارند، اولویت قائل شوند.

4 . روزنامه نگاران و دیگر کارکنان رسانه ها، مسئولیت و آزادی در جمع آوری و توزیع اطلاعات را دارا هستند.

5 . برای حفظ منافع توسعه، دولت، حق دارد با ایجاد محدودیت ها، سانسور، قطع یارانه و کنترل مستقیم، دخالت کند.

روزنامه نگاری در خدمت پیشرفت

از اوایل دهه 1970 همراه با عمیق تر شدن مبارزات کشورهای مترقی جهان سوم برای مقابله با سلطه های فرهنگی و ارتباطی، شیوه آسیاییِ روزنامه نگاری برای توسعه (که در جهت تحکیم روابط سلطه و وابستگی درآمده بود)، نیز مطرود شناخته شد و کوشش های تازه ای برای ایجاد روزنامه نگاری آزادی بخش یا روزنامه نگاری در خدمت پیشرفت، به وجود آمد

توسعه مطبوعات و روزنامه نگاری برای توسعه

توسعه حرفه روزنامه نگاری بدون توجه به ضرورت های آزادی بیان و دموکراسی، امکان پذیر نیست. باید دو ضرورت را در ارزیابی از وضعیت روزنامه نگاری در دنیای امروز سنجید. از یک سو باید ارتباط این حرفه با تحولات علمی، فنی، سیاسی و اجتماعی جامعه در ورود به جامعه اطلاعاتی و از سوی دیگر، چگونگی نسبت ما با این تحولات را در نظر گرفت.

 

بایسته های روزنامه نگاری توسعه

1- روزنامه نگاری توسعه باید سعی کند، دیدی واقعی به توسعه انسان داشته باشد و انسان را به عنوان بازیگران و عواملی که هدف یا قربانی کمبود نیاز هستند در نظر داشته باشد.

2- بیشتر روی اقتصاد تمرکز کند زیرا همه فاکتورهایی چون قدرت نظامی، قدرت سیاسی، قدرت فرهنگی و...به آن وابسته است.

3- روی اختلاف ها و تضادها تمرکز کند به عنوان مثال، روزنامه نگاران باید به اثبات برسانند که چگونه تثبیت دستمزدها روی یک مزدبگیر تاثیر دارد و رابطه بین شغل های دیگر را نشان دهد.

4- به طور کلی موقعیت طبقات متوسط، فقیر، سرمایه دار و... را بررسی کند.به عبارت دیگر، زندگی انسان یا سفید است یا سیاه وهمیشه سایه یی خاکستری وجود دارد.

5- روزنامه نگاری توسعه باید به ابعاد دموکراسی توجه کند.

6- به ارائه راهکار و انتقادهای سازنده ومهم ترین دستاوردهایی که ضروری است، متعهد شود.

7- به مردم اجازه دهدکه صحبت کنند.یک دیدگاه مفید برای روزنامه نگاران این است که از رهگذر نشست و برخاست با مردم، طیفی عظیم از بینش های منجر به توسعه را تولید کنند.

9- بعضی اوقات به مردم اجازه دهد که خود برنامه تولید کنند و بر تولید برنامه ها کنترل داشته باشند.

10- این نوع روزنامه نگاری باید ازاتفاقات، حوادث و سازمان هایی که بر مردم تاثیر می گذارند، گزارش تهیه کند(1)

  • ۹۴/۰۳/۰۵
  • sadegh khazaei

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی